Veggie paddenstoelen lasagne
Ingrediënten (6p)
1 kilo paddenstoelen (maak je eigen mix van oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitake, etc.)
60 gram gedroogde paddenstoelen (bv. porcini)
2 rode pepers
300 ml groentebouillon
1 ui, fijngehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
3 wortels, fijngehakt
400 gr tomatenblokjes
75 gram tomatenpuree
130 ml slagroom
60 gram Pecorino Romano, fijn geraspt
60 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
Handje basilicumblaadjes, fijngehakt
3 eetlepels fijngehakte peterselieblaadjes, plus extra om te serveren
240 gram gedroogde lasagnevellen
Olijfolie
Zout & zwarte peper
Bereiding
Hak de verse paddenstoelen in fijne stukjes met een keukenmes of in de keukenmachine. Stort ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en een snuf zout. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.
Laat intussen de gedroogde paddenstoelen een halfuur weken in een kom met water. Zeef na een halfuur de stukjes eruit en pers zoveel mogelijk vocht uit de paddenstoelen, terug in de kom. Zet de kom met vocht apart. Hak de gedroogde pepers en de paddenstoelen grof.
Verhit nu een grote pan met een flinke scheut olijfolie op medium vuur en bak de ui, de knoflook, de wortels en de tomatenblokjes aan tot een goudbruin mengsel. Voeg ook de tomatenpuree en een snuf zout en peper toe. Kook zo’n 7 minuten en voeg vervolgens zowel de gedroogde champignons als de geroosterde champignons toe en roer goed.
Voeg nu de groentebouillon van het vocht van de gedroogde paddenstoelen toe en laat inkoken tot het mengsel een vastere textuur krijgt.
Meng ondertussen de geraspte kazen met de gehakte kruiden in een kom en zet apart en meng met de room.
Nu is het tijd om te gaan stapelen. Begin met 1/5 van de saus, gevolgd door de lasagnevellen en dan 1/5 van het kaasmengsel. Herhaal dit proces tot je ovenschaal vol is en zorg dat je eindigt met een laag kaas.
Bak 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot de randen bruin kleuren. Haal uit de oven en werk af met de resterende room, een scheutje olijfolie en de verse peterselie.
Smakelijk!