Rode kool selder salade
Ingrediënten voor 10 bijsalades of 6 hoofdsalades
Salade:
50 gram hazelnoten
1/4de gram rode kool, fijn geschaafd
bleekselderij in dunne schijfjes
2 Granny Smith appels in dunne schijfjes
½ middelgrote rode ui (60 gram) in dunne ringen
140 gram zure room
50 gram dille, fijngehakt
100 gram gedroogde cranberry’s of veenbessen
½ theelepel zout
Zwarte peper
Mayonaise:
1 kleine sjalot, fijngesneden (20 gram)
1 eidooier
1 theelepel dijonmosterd
1 theelepel ahorn siroop of honing
1 eetlepel appelazijn
80 ml zonnebloemolie
80 ml raapzaadolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Strooi de hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze gedurende 15 minuten in de oven tot zij lichtgekleurd en
volmaakt droog en knapperig zijn. Laat afkoelen en hak ze grof.
Doe voor de mayonaise de gesneden sjalot met eidooier, mosterd, ahornsiroop, azijn en een halve theelepel zout
in de kleine kom van de foodprocessor.
Mix alles glad en voeg terwijl de motor loopt geleidelijk beide soorten olie toe tot het een dikke gladde mayonaise is.
Zet hem opzij.
Doe de ingrediënten van de salade in een grote kom.
Voeg de zure room, dille, mayonaise, de cranberry's en zout en peper toe
Hussel alles met de handen door elkaar. Het geeft niet dat de appelpartjes breken; dat hoort er allemaal bij.
Verdeel de salade over de borden, bestrooi ze met de noten en dien op.
Smakelijk!