Geroosterde pompoensoep van Ottolenghi
Ingrediënten
Voor de geroosterde pompoenpitten:
40 gram gram pompoenpitten
1 eetlepel Ahornsiroop
snufje chilivlokken
zout
Voor de soep:650 gram pompoen in blokjes
1 ui
3 eetlepels olijfolie
650 ml groentebouillon
1 theelepel sinaasappelrasp
1 gram saffraanpoeder
1 theelepel Harissa
90 gram crème fraîche
grof zeezout & versgemalen peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de pompoenpitten in een kom en giet de ahornsiroop erover. Voeg een snufje chilivlokken toe en een beetje zout toe en hussel alles door elkaar. Spreid alles uit op een met bakpapier bedekte braadslee. Rooster de pompoenpitten 15 minuten in de oven. Haal de braadslee uit de oven en laat de noten afkoelen.
Zet de oventemperatuur op 200 graden.
Pel de ui, snijd hem vervolgens in achten. Doe de ui samen met de pompoenblokjes in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en een flinke snuf grof zeezout toe. Geef enkele draaien aan je pepermolen boven de kom en hussel vervolgens alles goed door elkaar. Verdeel de pompoen over een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif in de oven. Rooster de groente 25 minuten en haal de bakplaat dan uit de oven.
Doe de groentebouillon samen met de sinaasappelrasp, saffraanpoeder en Harissa in een soeppan en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en versgemalen peper toe.
Schuif de geroosterde groente van de bakplaat in de soeppan. Draai het vuur wat lager en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen.
Haal de pan van het vuur en voeg de crème fraîche toe. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe, als het geheel te dik is.
Garneer met wat geroosterde pompoenpitten en fijngehakte koriander.
Smakelijk!