Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette

Benodigdheden

  • 4 pastinaken (ca. 700 gram)

  • 4 middelgrote rode uien

  • 1,5 dl olijfolie

  • 4 takjes tijm

  • 2 takjes rozemarijn

  • 1 bol knoflook (horizontaal of verticaal doormidden gesneden)

  • 2 middelgrote zoete aardappelen (ca. 600 gram)

  • 30 cherrytomaatjes (doormidden gesneden)

  • 2 eetlepels citroensap

  • 4 eetlepels kleine kappertjes

  • 0,5 eetlepel ahornsiroop

  • 0,5 theelepel dijonmosterd

  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

  • zout en zwarte peper

 Bereiding

  1. Verhit de oven tot 190 graden.

  2. Schil de pastinaken en snijd ze afhankelijk van de lengte in twee of drie stukken. Snijd elk stuk overlangs doormidden of in vieren. De stukken moeten zo'n 5 cm lang en 1,5 cm breed zijn.

  3. Pel de uien en snijd elk ervan in zes parten.

  4. Doe de stukken pastinaak en ui in een mengkom en voeg 1,25 dl olijfolie, de tijm, rozemarijn, knoflook, 1 theelepel zout en wat peper toe.

  5. Vermeng alles en verdeel het in een grote ovenschaal en rooster alles 20 minuten.

  6. Snijd intussen aan beide kanten een schijfje af van de zoete aardappelen. Was ze goed en snijd ze met de schil overlangs doormidden en dan elke helft in zes partjes. Schep de aardappel door de pastinaak in de braadslee. Rooster de groenten nu 30 minuten. 

  7. Voor het opdienen : Roer de halve tomaatjes erdoor. Rooster alles weer 8 minuten op 180 graden. 

De vinaigrette:

  1. Klop citroensap, kappertjes, ahornsiroop, mosterd, de overgebleven 2 eetlepels olie en 0,5 theelepel zout door elkaar.

  2. Giet de dressing over de geroosterde groenten zodra ze uit de oven komen. Roer goed, proef of er voldoende zout en peper zijn toegevoegd. Strooi eventueel het sesamzaad over de groenten en dien ze op in de braadslee.

Gebruik dit recept als basis voor een oneindig aantal geroosterde groentegerechten. De bedoeling is om langzaam gegaarde groenten een knapperige frisse smaak te geven. Je kunt al je lievelingsgroenten gebruiken - koolraap, aardappel, wortel, schorseneer, bloemkool - en vele andere verfrissende combinaties. Maak het gerecht af met gehakte kruiden zoals basilicum, munt, geraspte citroenschil, harissa, gehakte knoflook of een milde azijn.

Smakelijk!

bron: https://www.smulweb.nl/recepten/1445053/geroosterde-pastinaak-en-zoete-aardappel-met-kappertjesvinaigrette

Vorige
Vorige

Reuzencouscoustaart

Volgende
Volgende

Japanese mule