Zalm met pijnboompittensalsa
Ingrediënten (4p)
100 gram rozijnen
4 zalmfilets met het vel (+-500 g)
100 ml olijfolie
4 stengels bleekselderij
40 gram groene olijven zonder pit
20 gram peterselie
1 citroen
30 gram pijnboompitten
40 gram kappertjes + 2 eetlepels azijnmengsel
¼ theelepel saffraandraadjes, gemengd met 1 el warm water
zout + zwarte peper
Bereiding
Overgiet de rozijnen met kokend water en laat ze 20 minuten weken. Smeer de zalm in met olijfolie en bestrooi met zout & peper. Zet opzij. Snij de bleekselderij & olijven in blokjes. en hak de peterselie grof. Rasp 1 theelepel citroen zeste en pers de helft van ervan uit.
Verhit 75 ml olijfolie in een pan met dikke bodem op een hoog vuur. Voeg de bleekselderij en de pijnboompitten toe en bak ze 4-5 minuten onder regelmatig roeren. Haal de pan van het vuur, meng de kappertjes en de het azijnmengsel erdoor, samen met de olijven, de saffraan, het weekwater en een snufje zout. Giet de rozijnen af en meng ze met de peterselie, citroenzeste en 1 theelepel citroensap door het bleekselderijmengsel. Zet de salsa opzij.
Bak de zalm 8 min in een voorverwarmde oven van 180 graden en werk af met de salsa.